Přejít na obsah

Jak se bránit při neoprávněné výpovědi z pracovního poměru v Německu

26.8.2024

Jak se bránit při neoprávněné výpovědi z pracovního poměru v Německu

Jedním z nejčastějších předmětů právních sporů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli v Německu jsou neoprávněně výpovědi z pracovního poměru.

Pod ochranu německého pracovního práva zpravidla spadají i zaměstnanci bez německého státního občanství nebo bez bydliště v Německu. Platí to zejména v případě, kdy například pracují pro německou firmu a svou práci pravidelně vykonávají v Německu nebo v případě, kdy mají v pracovní smlouvě zakotvenu volbu německého práva. Níže uvedené informace se tedy týkají i většiny občanů ČR, kteří jsou zaměstnáni v Německu u německého zaměstnavatele.

Zaměstnanec, který obdržel výpověď od německého zaměstnavatele, má dvě možnosti: buď ji může bez dalšího akceptovat, nebo podat u pracovního soudu tzv. žalobu na ochranu před výpovědí. To má smysl, pokud má zaměstnanec pochybnosti o platnosti a oprávněnosti výpovědi.

Žalobu na ochranu před výpovědí je nutné podat k německému pracovnímu soudu nejpozději do tří týdnů od doručení výpovědi. Pokud zaměstnanec promešká lhůtu pro podání žaloby, považuje se výpověď ze zákona od počátku za platnou a nelze ji už dále napadnout, i kdyby byla obsahově jakkoliv neudržitelná.

Po podání žaloby obvykle následuje tzv. smírčí jednání, které slouží k předběžnému posouzení případu a poskytuje prostor pro urovnání sporu dohodou obou stran.

Pokud smírčí jednání selže, koná se další jednání (tzv. jednání komory), během kterého předkládají strany sporu své argumenty písemně soudu. Soud následně vynese rozsudek. Proti rozsudku je možné se za určitých okolností odvolat, což pak vede k přezkumu případu vyššími soudními instancemi (zemské pracovní soudy, Spolkový pracovní soud).

Zaměstnanec se podle německých zákonů může před soudem zastupovat sám. Vzhledem ke složitosti německého pracovního práva ale rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat specializovaným advokátem na pracovní právo. Využití německého advokáta může být zásadním faktorem úspěchu v soudním sporu. Nehledě na to, že zaměstnanci, kteří se zastupují sami, často kvůli neznalosti procesních pravidel zcela zbytečně prohrávají pouze z „formálních nebo procesních důvodů“. Advokát také může výraznou měrou přispět k případnému smírnému řešení sporu bez nutnosti soudního řízení, což je v důsledku rychlejší a levnější pro obě strany sporu.

Náklady soudního sporu v oblasti pracovního práva v Německu (soudní poplatky a náklady na advokáta) nese každá ze stran sporu sama, a to bez ohledu na výsledek soudního řízení. Na rozdíl od jiných oblastí práva tedy v pracovněprávním soudním řízení neexistuje nárok na náhradu nákladů od poražené strany.

Vzhledem k výši nákladů na pracovněprávní soudní řízení mají účastníci řízení s nízkými příjmy a nízkým majetkem za určitých podmínek možnost požádat soud o tzv. pomoc s náklady na proces.

Podle německých zákonů platí, že ten, kdo podle svých osobních a ekonomických poměrů není schopen hradit náklady řízení vůbec nebo pouze částečně nebo jen ve splátkách, získá tuto pomoc, pokud zamýšlené prosazení nebo obhajoba práva nabízí dostatečnou šanci na úspěch a nejeví se jako svévolné.

Žádost o pomoc s náklady na proces je nutné podat u pracovního soudu, který je místně příslušný pro daný spor. K tomu je třeba použít standardizovaný formulář, ve kterém musí žadatel pravdivě uvést informace o své příjmové a majetkové situaci a tyto informace stvrdit čestným prohlášením. Aktuální horní hranice majetku pro poskytnutí pomoci s náklady na proces činí 10 000 EUR.

V případě přiznání pomoci s náklady na proces je strana sporu osvobozena od placení soudních a advokátních výloh. Podle ekonomických poměrů dané osoby je pomoc s náklady na proces poskytována buď s možností splátek, nebo bez nich. Pomoc s náklady na proces se splátkami je takzvaná soudní půjčka. Pokud je pomoc s náklady na proces schválena pouze ve formě splátek, je nutné platit stanovené splátky, dokud nejsou pokryty předpokládané náklady nebo dokud není dosažena maximální výše splátek.

Pomoc s náklady na proces může být poskytnuta i osobám, které nemají německé občanství nebo bydliště v Německu (tzv. přeshraniční pomoc s náklady na proces).

Zpracoval Dr. Christoph Lindheim, advokát, specializovaný advokát pro obchodní právo a právo obchodních společností, specializovaný advokát pro daňové právo

 

Dostali jste se do problému s Vaším německým zaměstnavatelem?

Dal Vám výpověď, která podle Vašeho názoru nebyla v souladu s německým právem?

Zadržuje Vám zaměstnavatel neprávem výplatu mzdy?

Neváhejte a obraťte se na nás. Ve spolupráci s naším německým advokátem Vám nabízíme možnost podat žádost o pomoc s náklady na soudní proces v Německu a zastupovat Vás při Vašem soudním sporu se zaměstnavatelem.

Nabízíme Vám dvě důležité výhody:

  1. Komunikace v češtině prostřednictvím naší pražské kanceláře bez nutnosti znalosti němčiny.
  2. Před zahájením soudního sporu Vám vždy předem sdělíme předpokládané náklady.

Více informací o službách německého advokáta a poradenství v oblasti německého práva naleznete zde.

Autor: Matěj Vokáč Datum poslední editace: 26.8.2024

Sdílejte článek s přáteli: Facebook Twitter E-mail

1 000+ klientů, kteří nám důvěřují

Pomohli jsme velkým i malým firmám s podnikáním v Německu.

V Německu se vyznáme. Díky více než 20 letům zkušeností a spolehlivým partnerům na místě.

Jsme tu od roku 2001

Více než 20 let zkušeností.

1 000 + klientů

Vice než tisíc klientů z ČR, SK, DE, AT a CH

Pobočka v Německu

Máme vlastní pobočku v německém Regensburgu

Síť partnerů

Unikátní síť prověřených partnerů v Německu

Jsme připraveni vám pomoci uspět v Německu

Chtěli byste využít našich služeb? Nebo vás zajímá cokoliv o podnikání v Německu? Jsme tu pro vás.

Volejte

+420 296 348 207

Po - Pá: 9:00 - 17:00

Pište

office@exportdosrn.cz

Obvykle odpovíme do 24 hodin

Zastavte se v kanceláři

Václavské náměstí 808/66

110 00 Praha 1
Po předchozí domluvě